W dobie pięknych i zadbanych ludzi, którzy uśmiechają się do nas każdego dnia z Instagrama, Facebooka czy telewizji, każdy z nas chce jak najlepiej wyglądać. Niezależnie od wieku, płci i szerokości geograficznej, każdy z nas chce być jak najdłużej młody, szczupły i zadbany. Aby taki efekt osiągnąć, nie wystarczy dbanie o siebie za pomocą ćwiczeń fizycznych i drogich kosmetyków.
Najważniejsza jest bowiem dieta – to od niej zależy, jak będziemy wyglądać na zewnątrz. Dlatego ważne jest, co jemy. Na temat wielu dań powstało w ciągu ostatnich lat wiele mitów, które niekoniecznie są prawdziwe. Tak jest z makaronem. Jest on przez niektórych demonizowany – zwłaszcza przez tych, którzy twierdzą, że przez niego rośnie obwód naszej talii. Czy tak jest? Czy makaron tuczy? Odpowiedź znajdziesz w niniejszym artykule.
Zanim odpowiemy na to, czy makaron tuczy, musimy wyjaśnić, skąd wziął się mit, że makaron jest tuczącym daniem. Otóż wiele osób upatruje sobie w nim sprawcę wzrostu naszej wagi, nie zwracając w ogóle uwagi na to, czym taki makaron jest polewany. A to właśnie sosy sprawiają, że ludzie nie chcą jeść makaronu w obawie przed wzrostem wagi.
Zwykle sosy, które przygotowujemy w naszych domach i te, które jemy w restauracji, są pełne śmietany, masła, mąki czy wysokokalorycznych serów. A to wszystko właśnie sprawia, że kaloryczność makaronu wzrasta. Zatem jak widzimy twórcy mitu, który odpowiadał twierdząco na pytanie „czy makaron tuczy?” konsekwentnie pomijali w swych stanowiskach właśnie tuczące sosy.
A jak się okazuje, makaron wcale nie jest taki straszny. Makaron jest doskonałym źródłem skrobi, błonnika, magnezu i żelaza. W makaronie nie znajdziemy tłuszczu – w 100 g makaronu jest go jedynie 0,5%. Za to w 100 g makarony możemy znaleźć ok. 75% węglowodanów – to może nam nasunąć na myśl pozytywną odpowiedź na pytanie „czy makaron tuczy?” zgodnie z powszechnym poglądem, że dania wysokowęglowodanowe powodują ekspresowe tycie.
O ile możemy zgodzić się, że w makaronie znajdziemy sporo węglowodanów, o tyle nie da się zaprzeczyć, że makaron to źródło energii. Makaron jest bogaty w węglowodany proste, które według specjalistów są zalecane osobom dbającym o linię i uprawiającym sport. Tak więc nie możemy się zgodzić z twierdzeniem, że makaron sam w sobie jest tuczący. Odpowiednio przygotowany i wykorzystany makaron nie pozwoli nikomu przytyć.
Ponadto kolejną dobrocią makaronu jest to, że dzięki zawartości błonnika, makaron hamuje apetyt na dalsze objadanie się. Po zjedzeniu makaronu z dietetycznym sosem odechce nam się zjedzenia czekolady. Tak więc, jak widzimy – makaron ma kolejny aspekt, który pozwala nam na udzielenie negatywnej odpowiedzi na pytanie „czy makaron tuczy?”.
Makaron również pozwoli nam na poprawę naszego samopoczucia, gdy odczujemy nagle jego spadek. Od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na makaronowy poprawiacz humoru w postaci makaronu z kalorycznym sosem – być może takie danie w ekspresowym tempie poprawi nasz zły humor. Na co dzień lepiej wybierać wersję fit z lżejszym sosem.
Tak przygotowany makaron z pewnością nie pozwoli nam nie tylko nie przytyć, ale również nie smucić się ani chwili dłużej. Warto wspomnieć, że gdy przyjdzie nam do wyboru poprawienie sobie humoru słodyczami czy makaronem, warto wybrać makaron. Tuczą słodycze czy makaron tuczy nasze ciało? Jak wiemy, dobrze przygotowany makaron nie pozwoli nam przytyć ani grama.
I na koniec naszego artykułu o tym, czy makaron tuczy, warto podsumować zasady, którymi należy się kierować przy przygotowywaniu makaronu. Po pierwsze musimy pamiętać o tym, żeby nie jeść makaronu z tłustymi sosami. Gęsty i tuczący sos to prosta droga do przybrania na wadze. Zaleca się stosowanie lekkich sosów, które nie tylko nie pozwolą nam nie przytyć, ale również zagwarantują nam uczucie lekkości. Drugą kwestią jest dobór odpowiedniego makaronu.
Wybieramy makarony najmniej przetworzone, najlepiej razowe. Mają dużo błonnika i nie tylko wprawią nasz organizm w ruch, ale również dostarczą nam dużo energii. Kolejna kwestia to nieprzejadanie się makaronem – jedzmy go mniej, do 100 g suchego makaronu w jednej porcji. Nie żałujmy za to zdrowego sosu – w końcu znamy odpowiedź na pytanie – czy makaron tuczy, czy tuczy nas sos. I ostatnia zasada to nieprzesadzanie w gotowaniu makaronu. Gotujmy go krótko, na półtwardo (al dente).
Podsumowując, czy makaron tuczy nasze ciała, czy być może robi to tłusty sos? Oczywiście sos! Makaron to źródło wielu składników i witamin, zatem nie psujmy go niezdrowymi sosami.