Co można spożywać na diecie bezglutenowej? Takie pytanie stawia przed sobą wiele osób mających zdiagnozowaną nietolerancję glutenu lub chcących zmienić swoją dietę na zdrowszą. Pamiętaj jednak, że samo spożywanie produktów bezglutenowych nie sprawia, że dieta jest odpowiednia, zdrowa lub pomocna w odchudzaniu. Istnieje wiele produktów bezglutenowych, które są bardzo szkodliwe dla sylwetki – napoje gazowane, lody po chipsy ziemniaczane i majonez. Zrównoważona dieta bez glutenu jest dobrą opcją, jednak poza eliminacją niektórych produktów trzeba pamiętać o dostarczeniu organizmowi najważniejszych składników odżywczych.
1. Jajka, mleko, mięso i ryby
Ponieważ gluten jest białkiem roślinnym znajdującym się głównie w produktach zbożowych, nie może być częścią tkanki mięśniowej zwierząt. Wszystkie rodzaje mięsa (wołowina, kurczak, jagnięcina, wieprzowina), ryb (łosoś, łosoś, dorsz) i produkty mleczne (ser, kefir, śmietana, mleko) są zatem dozwolone na diecie bezglutenowej.
2. Ryż, kukurydza i kasza gryczana
Glutenu nie można znaleźć w żadnym ryżu (zarówno białym, jak i brązowym). Gryka i inne ziarna (komosa ryżowa, amarant, sorgo) przypominają tylko zboża, będąc pseudozbożami – także nie zawierają glutenu. Kukurydza, choć formalnie uważana za roślinę zbożową, jest również akceptowalna w przypadku diety bezglutenowej.
3. Rośliny strączkowe
Nasiona roślin strączkowych (czerwona i brązowa soczewica, groch, ciecierzyca, biała, czerwona i czarna fasola) są dozwolone (bez ograniczeń, jednak podobnie jak ze wszystkim, trzeba pamiętać o zdrowym rozsądku) w diecie bezglutenowej. Wraz z warzywami i owocami stają się głównym źródłem błonnika pokarmowego w diecie.
4. Orzechy, nasiona, warzywa i owoce
Dieta bezglutenowa pozwala spożywać orzechy, warzywa i owoce – od zwykłych jabłek i marchwi po suszone owoce, egzotyczne mango, awokado i nasiona chia. Ziemniaki (zarówno zwykłe, jak i słodkie) również nie zawierają glutenu i są odpowiednie dla osób cierpiących na celiakię.
5. Wszelkie oleje i tłuszcze zwierzęce
Masło, smalec, kokos, oliwka, słonecznik i wszelkie inne oleje roślinne – wszystkie te produkty składają się wyłącznie z różnych kwasów tłuszczowych i całkowicie nie zawierają białka roślinnego (w tym także glutenu), więc są odpowiednie dla osób niemogących go spożywać.
Korzyści z diety bezglutenowej
Według dietetyków gluten jest jednym z głównych alergenów pokarmowych, które sprawiają, że układ odpornościowy niektórych ludzi ma problemem z przyswajaniem składników odżywczych. Z racji tego, że gluten dostaje się do organizmu przez żołądek, zaburza przede wszystkim normalne funkcjonowanie trawienia i przyswajania składników odżywczych, stopniowo zmniejszając odporność. Unikanie żywności bezglutenowej pomaga zatem przywrócić zdrowie.
Dzieje się tak jednak w przypadku osób, które są uczulone na gluten, co nie oznacza, że przyniesie taki sam skutek osobie, która jest całkowicie zdrowa. Dieta bezglutenowa może być ciężka w przygotowaniu, dlatego, jeżeli zdecydujesz się na jej zastosowanie, warto rozważyć możliwość skorzystania z usług cateringu dietetycznego. Ogromną ilość diet pudełkowych od różnych dostawców można znaleźć na stronie dietly.pl.