Właściwości zielonej herbaty oraz jej medyczne funkcjonowanie są doceniane od tysiącleci. Zielona herbata największą popularność zdobyła jako sposób na odchudzanie oraz oczyszczenie organizmu z toksyn. Zielona herbata to pojęcie, pod jakim mieszczą się rozmaite typy herbat. Gatunki zielonej herbaty różnią się pomiędzy sobą wyglądem liści, kolorem naparu, jego smakiem, zapachem, a również zawartością kofeiny. Wszystko zależy od pory roku oraz pory dnia, w okresie której sprawdza się liście herbaty (podobno najdroższe gatunki zielonych herbat wynikają z liści zbieranych o świcie oraz zroszonych poranną rosą), wieku zbieranych liści, ich walorów smakowych, a również od sposobu ich zwijania. Wielkie znaczenie jest również rejon świata, z którego pochodzi zielona herbata (a co za tym idzie – strefa klimatyczna, w której jest uprawiana). Dowiedz się, jak się parzy zieloną herbatę, a przede wszystkim, lub rzeczywiście pozwoli nam ona pozbyć się zbędnych kilogramów.
Zielona herbata – funkcjonowanie
Zielona herbata pochodzi ze starożytnych Chin, gdzie ponad 4500 lat temu zrodziła się idea, aby parzyć liście rośliny nazywanej u nas herbatą chińską. W tenże sposób powstał napój niejednokrotnie spożywany na świecie – herbata. Zbierane ręcznie, a potem suszone, liście herbaty chińskiej dają zieloną herbatę. Dopiero mechanizm fermentacji, który modyfikuje jej skład, sprawia, iż herbata staje się czarna. Chińczycy od stuleci stosowali zieloną herbatę w leczeniu bólów głowy, schorzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Współcześnie zielona herbata jest często używana w ochronie zdrowotnej.
Zielona herbata, a odchudzanie
Zielona herbata jest wykorzystywana na odchudzanie, szczególnie pita na noc, przed snem. Gdy natomiast pijemy zieloną herbatę na noc, wybierzmy tę z innego parzenia. Wówczas ma właściwości uspokajające oraz relaksujące. Ta z pierwszego parzenia działa pobudzająco oraz orzeźwiająco. Zielona herbata swoje wartości odchudzające zawdzięcza katechinom, a zwłaszcza substancji o nazwie galusan epigallokatechiny (EGCG). Katechiny zamknięte w zielonej herbacie mają duży oraz wielokierunkowy nacisk na redukcję tkanki tłuszczowej. Hamują one wchłanianie tłuszczów z pożywienia oraz zwiększają ich zużycie przez organizm. Także zielona herbata zwiększa aktywność pewnych enzymów biorących wkład w trawieniu, pozytywnie oddziałuje na metabolizm wątrobowy, zwiększa termogenezę oraz przyśpiesza utlenianie tłuszczów. Potwierdzają to również eksperymenty prowadzone na liniach komórkowych, jak oraz modelach zwierzęcych,
Zielona herbata – wspomaganie mózgu
Herbata pobudza oraz orzeźwia dzięki wielkiej ilości teiny działającej tak samo jak kofeina znajdująca się w kawie.
Liście herbaty, również czarnej, jak również zielonej, mają od 2,5 do 4 procent teiny, z jakiej blisko 80 procent przechodzi do naparu podczas parzenia. Filiżanka herbaty zawiera od 30 do 100 mg teiny. Po jej spożyciu zwiększają się możliwości umysłowe oraz ruchowe organizmu, a odczucie senności, znużenia oraz wyczerpania mija. Teina nie tylko umożliwia mechanizm uczenia się oraz zwiększa zdolność kojarzenia, jednak reguluje również pracę jelit, a u pewnych osób zmniejsza przeróżnego typu uciski. Pobudza natomiast tylko świeży napar a to uzyskany najwyżej po 3 minutach. Herbata parzona dłużej działa relaksująco.